Novosti

Novosti za pacijente i osoblje

Radionica stolnog tenisa u Centru za mentalno zdravlje Doma zdravlja Mostar

Ponedjeljak, 26 Ožujak 2018 12:12

Osobe sa iskustvom mentalnih problema i poremećaja izložene su socijalnoj stigmi i samo-stigmi što za posljedicu ima društvenu izolaciju osoba s mentalnim problemima i poremećajima. Percepcija oboljelih često je povezana sa socijalnim izoliranjem, poremećajima komunikacije, diskriminacijom na poslu, diskriminacijom u školi, izrugivanjem.

Osobe s mentalnim problemima i poremećajima imaju također narušeno fizičko zdravlje koje se ogleda u metaboličkim problemima, stoga Centar za mentalno zdravlje organizira sekciju zdravog življenja gdje se postojećoj radionici „Škole kuhanja“ odnedavno organiziraju radionice stolnog tenisa.

Fizička aktivnost donosi niz poboljšanja kao što su bolja percepcija zdravlja, povećanje samopouzdanja, povećana koncentracija, smanjenje anksioznosti.

Izostanak fizičke aktivnosti može imati brojne štetne učinke na čovjekovo zdravlje, te je povezano s povećanim rizikom za pojavu i razvoj koronarnih bolesti, dijabetesa, određenih vrsta raka, pretilosti i hipertenzije.

Poticanje na fizičku aktivnost neizostavan je program brojnih zdravstvenih i odgojno-obrazovnih programa i ustanova, budući da praksa u europskim zemljama govori o tome da je bavljenje sportom pozitivno povezano sa subjektivnom dobrobiti, pri čemu sportovi u kojima su moguće socijalne interakcije s drugima, kao što su timski sportovi, dodatno doprinose većem osjećaju subjektivne dobrobiti.

Zašto stolni tenis?

Stolni tenis je sport koji korijene vuče iz Engleske s kraja 19. stoljeća.

Stolni tenis uključuje aktivnost cijelog tijela te obuhvaća tjelesne, umne i emotivne napore igrača te donosi puno zdravstvenih dobrobiti za tijelo i um.

Razvija koordinaciju pokreta, potiče na kreativno razmišljanje, razvija reflekse

fine motorike zbog potrebe velike preciznosti u igri. Osim toga, poboljšava ravnotežu što je posebno važno za osobe starije životne dobi. Stolni tenis potiče komunikacijske sposobnosti i stvara prijateljstva, neovisno o godinama sudionika.

Pored svih navedenih dobrobiti, rekreativne aktivnosti stolnog tenisa ne opterećuju zglobove.

 

Last modified on Ponedjeljak, 26 Ožujak 2018 12:15