Novosti

Novosti za pacijente i osoblje

Prim.dr. Rada Šandrk, spec. pedijatar o cijepljenju

Četvrtak, 29 Ožujak 2018 21:32

Ospice, poznate kao male boginje ili morbili, su zarazna virusna bolest od kojih mogu oboljeti sve dobne skupine. Simptomi navedene bolesti su povišena temperatura, kašalj i osip koji se širi od glave prema krajevima tijela. Najčešće se pojavljuju zimi i u proljeće.

sandrkglavna

Uzročnik ovog oboljenja je virus morbila, iako smo kazali kako i odrasle osobe mogu oboljeti, kod nas nema takvih slučajeva dok su zabilježena dva slučaja ospica kod djece.

Kad je riječ osviještenosti građana o opasnosti ove bolesti možemo reći da smo djelimično i nedovoljno svjesni opasnosti . Kada kažemo djelimično tu prvenstveno mislimo na mlade liječnike koji zbog ranije dobre procijepljenosti nisu imali priliku da vide ovu bolest. Pod terminom nedovoljne osviještenosti mislimo na roditelje koji su zbog anti-vakcina kampanje i povezivanjem cijepljenja sa uzrokom autizma slabo informirani o opasnostima od ove bolesti.

Prethodnih godina procijepljenost je bila izuzetno visoka 90-95%, no u zadnje vrijeme je nažalost manja od 70%, što je podložno za razvoj epidemije koja je već proglašena u RS.

Postoji i određena skupina djece koja zbog medicinskih kontraindikacija ne mogu biti cijepljena, međutim, to je skupina od 5% koja je generalnom procijepljenošću ranijih godina bila zaštićena.

Razloge necjepljenja možemo naći u velikoj anti-vakcina kampanji koja se vodi proteklih godina. Građani Mostara slijede taj trend i postaju žrtve spomenute kampanje. Glavni akteri i pokretači tih teorija uglavnom dovode u vezu cjepivo sa pojavom autizma kod djece, što nikada nije znanstveno utemeljeno niti dokazano jer znamo da se simptomi autizma pojavljuju poslije prve godine života što je najčešći razlog povezivanja cjepiva i autizma.

Kao što je već poznato, ova bolest može imati smrtni ishod čiji uzrok mogu biti razne komplikacije.

Najbolja zaštita od ove bolesti je dobra procijepljenost.

Cijepljenje je jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera zaštite pojedinca i cijele populacije protiv raznih zaraznih bolesti. Mi smo u prošloj godini bili implementatori projekta o važnosti cijepljenja u HNŽ.

Izlazne ankete su pokazale da roditelji najviše vjeruju medicinskom osoblju, međutim, oni često traže od liječnika stopostotnu garanciju da neće biti nikakvih komplikacija ili da se potvrdi njihova tvrdnja o „nekvalitetnom cjepivu“, za što smatramo da je nerealno.

Na koncu možemo zaključiti da je cijepljenje jedini lijek za ovu bolest, a cjepiva ima dovoljno.

Last modified on Četvrtak, 29 Ožujak 2018 21:43