Novosti

Novosti za pacijente i osoblje

Konferencija pod nazivom: "Razvoj zdravstva u FBiH – Perspektive"

Petak, 07 Rujan 2018 08:16

Identificirati potencijale, mogućnosti, pozitivne prakse, probleme i rješenja u svrhu razvoja zdravstvenog sustava, cilj je konferencije održane 06.09.2018. godine u Mostaru. Konferenciju "Razvoj zdravstva u FBiH – Perspektive" organizirali su Sveučilišna klinička bolnica Mostar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Farmaceutski fakultet i Fakultet zdravstvenih studija koju je svečano otvorio visoki pokrovitelj hrvatski član Predsjedništva BiH dr. sc. Dragan Čović.

U svom pozdravnom obraćanju dr. sc. Čović je kazao kako je potrebno organizirati više ovakvih konferencija kako bi političari, a i drugi involvirani u problem zdravstva, shvatili za što se to zalažu zdravstveni radnici kada brane potrebe svoga resora.

"Vi koji radite u zdravstvu imate jedan veliki zadatak. Vaš zadatak je uskladiti sve potrebe, a da vas mi možemo pratiti. S jedne strane da ne trošimo resurse koje nemamo, posebno ne finansijske, a s druge strane da sve funkcionira. Mi koji nismo involvirani u zdravstvo, o njemu nažalost najčešće razmišljamo samo kad se dogodi neki problem", istaknuo je dr. Čović u svome obraćanju.

U uvodnom govoru, prof. dr. sc. Milenko Bevanda, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru kazao je kako se nada I vjeruje da će današnja konferencija pomoći u izradi buduće strategije razvoja zdravstva. ‘’Ne postoji idealan zdravstveni sustav, stoga moramo konstantno pronalaziti nove pristupe i rješenja u okvirima svojih mogućnosti’’, dodao je prof. dr. Bevanda.

Brojne teme razvijene su kroz četiri sesije od po tri predavanja s moderatorima i panelistima koji su vodili raspravu i donosili zaključke.

Aktivni sudionik Konferencije bio je i ravnatelj Doma zdravlja Mostar, dr. Mario Kordić, koji je nazočnima predstavio dostignuća u radu ove ustanove koja se odnose na razvoj i unaprjeđenje primarne zdravstvene zaštite, te ukazao na nužnost reforme u svrhu jačanja primarne zdravstvene zaštite, unaprjeđenju preventivno-promotivnih i edukacijskih aktivnosti.

Na jednodnevnoj konferenciji prisustvovalo je preko 250 sudionika akademske zajednice, dužnosnici sa svih razina vlasti, udruge koje se brinu za prava pacijenata te brojni mediji.

Konferencija je završila u 16:30 sati obraćanjem ministra zdravstva F BiH doc. dr. sc. Vjekoslava Mandića.

 

Last modified on Petak, 07 Rujan 2018 08:25