Služba obiteljske medicine

Služba obiteljske medicine

Voditelj Odjela: doc.dr.sc. Edita Černy Obrdalj, spec. obiteljske medicine

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Glavna sestra Odjela: Vikica Glibić, bachelor sestrinstva

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kontakt telefon: 036/335-583

 

Odjel obiteljske medicine s patronažom organiziran je kroz rad 36 timova obiteljske mediicne koji pružaju zdravstvenu zaštitu stanovništvu koje gravitira Domu zdravlja Mostar, točnije njegovim registriranim korisnicima. Timovi rade na 18 lokaliteta u gradu i prigradskim naseljima. Najveći broj timova (10) radi u središnjoj zgradi Doma zdravlja.

Tim obiteljske medicine sačinjava liječnik (specijalist obiteljske medicin ili liječnik s dodatnom edukacijom iz obiteljske medicine) i jedna ili dvije medicinske setre/tehničara (s dodatnom edukacijom iz obiteljske medicine), koji pružaju neprekidnu zdravstvenu zaštitu registriranim pacijentima starijim od 6 godina. Zdravstvena zaštita se provodi kroz rad u ambulanti i u kućnom liječenju. Jednom tjedno (prema postojećem rasporedu) pacijentima je omogućeno vađenje uzoraka krvi u ambulanti i prijevoz uzoraka krvi i urina do laboratorija.

 Zdravstvena zaštita koja je obuhvaćena obiteljskom medicinom podrazumijeva:

  • zdravstveno savjetovanje i promicanje zdravlja,
  • preventivne preglede,
  • ambulantne preglede i dijagnostiku,
  • praćenje kroničnih bolesnika,
  • propisivanje terapije,
  • upućivanje na dodatne preglede, dijagnostiku i bolničko liječenje,
  • zbrinjavanje hitnih stanja,
  • kućno liječenje
  • obradu i upućivanje na procjenu radne sposobnsti
  • izdavanje liječničkih uvjerenja, doznaka za bolovanje, obrazaca za santiarne naprave i ortopedska pomagala prema postojećim pravilnicima

Zdravstvena skrb provodi se u ambulantama i kučnom liječenju u prvoj i drugoj radnoj smjeni.  Zdravstvenu uslugu bolesnik može dobiti kod svog izabranog liječnika, a u slučaju akutnog (neodgodivog) zdravstvenog problema uslugu može dobiti i u zamjenskoj ambulanti koja je navedena u radnom vremenu ambulante.

Subotom i nedjeljom bolesnici mogu dobiti uslugu u središnjoj zgradi Doma zdravlja po postojećem rasporedu istaknutom u radnom vremenu amblante.

Pregledi i kućne posjete, kao i propisivanje kronične terapije se telefonski zakazuju. U slučaju akutnog stanja pacijent će biti primljen istoga dana, a za slučaj hitnog stanja, kada pacijent nije u mogućnosti doći do ambulante, potrebno je pozvati službu hitne pomoći.  Pri telefonskom zakazivanju ili dolasku u ambulantu,  medicnskoj sestri je potrebno navesti osnovne podatke o zdravstvenom problemu ili zdravstvenoj potrebi kako bi bolesnik dobio pravovremenu i kvalitetnu zdravstvenu uslugu na obostrano zadovoljstvo.