Dom zdravlja Mostar od danas je bogatiji za još jedan sofisticirani aparat ANOMALOSKOP ” OCULUS” HMC-R

DOM ZDRAVLJA OD DANAS JE BOGATIJI ZA JOŠ JEDAN SOFISTICIRANI APARAT ANOMALOSKOP ” OCULUS” HMC-R-APARAT ZA KVANTITATIVNO ISPITIVANJE POREMEĆAJA RASPOZNAVANJA BOJA (kolornog vida)

Riječ je o aparatu za određivanje kolornog vida (raspoznavanje boja) i to u crveno-zelenom i plavom spektru.

Sposobnost raspoznavanja boja u suvremenom svijetu ima veliku ulogu u profesionalnom, umjetničkom i osobnom planu svakog pojedinca, a naziva se normalna trikromazija . Diskromatopsije su svi poremećaji u raspoznavanju boja. Svi poremećaji kolornog vida se nazivaju popularnim imenom ˝daltonizam˝ po Johnu Daltonu koji ga je na temelju vlastite autoopservacije (1766.-1844.) prvi i opisao John Dalton je najpoznatija osoba sa poremećajem kolornog vida.

Vrlo često ljudi koji dobiju posao gdje su potrebni posebni pokazatelji vida boja zanimaju kako odrediti sljepoću za boje i koja je metoda najučinkovitija. Za takve slučajeve koriste se metode kao što su anomaloskopija.

Također, ova tehnika omogućuje određivanje učinka lijekova na funkcioniranje receptorskog aparata.

Važno je dobro vidjeti i pravilno razlikovati boje za profesionalne vozače, strojare, u vojnim poslovima i zrakoplovstvu, za djelatnike Federalne uprave civilne zaštite( vatrogasci i demineri) i Ministarstva unutarnjih poslova(policijski službenici).