Fotonaponska elektrana 23 kW u Domu zdravlja Mostar

Od ideje pa do realizacije ovog projekta, odnosno do prvih kilovata je prošlo skoro dvije godine. Tada je menadžment imao viziju da zgrada Doma zdravlja Mostar bude “pametna, samoodrživa i ekološki osviještena”, i prema tome cilju smo krenuli malim ali sigurnim koracima.

Projekt ove solarne elektrane je planiran da ide u korak s projektom utopljavanja zgrade. Svjesni otežavajuće situacije u kojoj se svi nalazimo i velikih poteškoća sa iznalaženjem sredstava za ove projekte možemo reći da smo presretni zbog svega što smo uspjeli napraviti. Od danas proizvodimo vlastitu električnu energiju, dobivenu od sunca, te ju distribuiramo u naš sustav. Obnovljivi izvori energije su budućnost naše planete, a područje Hercegovine obiluje prirodnim resursima koji su odličan potencijal za ovu namjenu.

Beneficije ovakvih projekata se multipliciraju kako za samu zgradu i njene djelatnike i korisnike , tako i za cijelu društvenu zajednicu. Osim značajnih ekonomskih ušteda, moramo naglasiti i prednost neškodljivosti prema okolišu.

Svoje snage sada usmjeravamo za uspješan nastavak ovog jedinstvenog i velikog projekta, a interesno područje prirodnih resursa je voda, koju smo pronašli prije par mjeseci u krugu zgrade. Nadamo se skoroj objavi realizacije i ovog segmenta.

Ovim putem se zahvaljujemo Gradu Mostaru koji nas je podržao i pružio nam financijsku potporu. Također se zahvaljujemo i Fondu za zaštitu okoliša HNŽ, i gospodinu Niki Marušiću na financijskoj pomoći i podršci. Bez vas ne bi bilo ni naših današnjih kilovata.