NICS Mostar 2021

Dana, 28.9. i 29.9.2021. na širem području Grada Mostara održava se terenska vježba pod nazivom „NICS Mostar 2021“ u kojoj sudjeluju pripadnici Ministarstva sigurnosti i Ministarstva obrane BiH, OS BiH (pješačka i helikopterska podrška) Helikopterski servis RS (helikopterska podrška), Uprava i Službe civilne zaštite FBiH, RS, HNŽ/K i Grada Mostara, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Profesionalne vatrogasne postrojbe Mostar, Dobrovoljna vatrogasna društava, Policijska uprave Mostar te Službe zaštite i spašavanja.

Tim Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Mostar također aktivno sudjeluje u vježbi te će stječenim znanjem i iskustvom biti spremniji na žurni odgovor u slučaju nesreće.

Cilj vježbe jeste osposobljavanje spasilačkih službi zaštite i spašavanja, te razmjena informacija s Oružanim snagama BiH tijekom pomoći civilnim strukturama u Bosni i Hercegovini u odgovoru na prirodnu ili drugu nesreću, kao i testiranje i mogućnosti upotrebe NATO-ovog sistema za naprednu regionalnu koordinaciju u nesrećama (NICS) koja olakšava koordinaciju odgovora na katastrofe u realnom vremenu.