Obavijest o putničkoj ambulanti

Međunarodna putovanja postala su svakodnevica, sve veći broj ljudi putuje zbog socijalnih, profesionalnih, rekreacijskih, humanitarnih i turističkih razloga. Zbog napretka tehnologije prijevoza, put do destinacija je sve brži. Putnici su stoga izloženi različitim rizicima po zdravlje (vremenske nepogode, prijevoz – nesreće, klima, nadmorska visina i dr.), kao i rizicima obolijevanja od zaraznih bolesti koje postoje u tim zemljama. Mnogi se rizici mogu smanjiti, a neki i izbjeći pravovremenim savjetovanjem i intervencijom liječnika (epidemiologa) koji se bavi prevencijom putničkih bolesti.

Dom zdravlja Mostar provodi neobavezna cijepljenja odraslih osoba i djece (cijepljenja koja nisu obuhvaćena obveznim Programom cijepljenja), uz izdavanje potvrde o cijepljenju, odnosno međunarodnog certifikata o cijepljenju (za putnike).

Za više informacija o tome kako planirati putovanje, kako bi tijekom puta izbjegli ili smanjili rizike po zdravlje možete se javiti na broj telefona +387 36 335 554, +387 36 335 553, +387 36 335 529, +387 63 773 123 ili email adresu: hes@dzmostar.com.

Radno vrijeme Putničke ambulante / Ambulante za cijepljenje (Služba za epidemiologiju, higijenu i socijalnu medicinu, Hrvatskih branitelja bb) je ponedjeljkom i srijedom od 11.00 – 12:00 sati.

Potrebno se prethodno naručiti na pregled.

Bolesti protiv kojih se može cijepiti u HES-u podrazumijevaju:

● cijepljenje protiv tetanusa,

● cijepljenje protiv žute groznice,

● cijepljenje protiv hepatitisa B,

● cijepljenje protiv meningokoka, te

● cijepljenje protiv pneumokoka.

Posebnu pozornost pri planiranju putovanja potrebno je obratiti na:

● zemlju u koju putujete,

● razlog putovanja (poslovni put, turističko putovanje, ekspedicija, vojna misija, misionari, posjet lokalnom stanovništvu, trajno preseljenje, stručnjaci kao to su zdravstveni ili veterinarski djelatnici koji putuju zbog pružanja pomoći lokalnom stanovništvu, članovi različitih volonterskih organizacija i sl.),

● način putovanja,

● dužina boravka,

● uvjeti smještaja (kategorija hotela, kampovi, u obiteljima), urbana ili ruralna područja,

● uvjeti prehrane,

● točno vrijeme i dužina boravka (sezona utječe na rizik obolijevanja od malarije i drugih bolesti koje se prenose ubodom insekata, kao i rizik obolijevanja od drugih infektivnih bolesti),

● planirane aktivnosti (planinarenje, duža pješačenja, ronjenje itd.),

● zdravstveni status tj. akutne i kronične bolesti, liječenje u tijeku, alergije, imunološki status, trudnoća (i ona koja se planira), prethodna cijepljenja, posebne potrebe, iskustva s prijašnjih putovanja vezana uz zdravstvene probleme.