Projekt jačanja sestrinstva u BiH (ProSes)

Realizira se uz podršku vlade Švicarske u cijeloj BiH s ciljem poboljšanja zdravstvenih prilika te povećanjem kvalitete i pristupa zdravstvenim uslugama. Neposredni korisnici projekta su medicinske sestre i tehničari kao i drugi zdravstveni suradnici, dok su krajnji  korisnici zdravstvenih usluga, odnosno opća populacija, te posebno ugrožene grupe stanovništva.

U prvoj fazi projekta, u razdoblju od 2012-2017 godine, uradilo se jako puno na razvoju usluga sestrinstva u zajednici koje je u skladu s međunarodnim standardima, prioritetnim potrebama vulnerabilnih skupina stanovništva u BiH,  kao i aspektima lokalnog sustava. U okviru prve faze projekta, „ProSes“ je organizirao edukaciju i podršku u radu za 9 medicinskih sestara/tehničara Doma zdravlja  Mostar, 7 iz Doma zdravlja Stari grad Mostar, 2 iz Doma zdravlja Livno i 4 iz Doma zdravlja Tomislavgrad, ukupne vrijednosti 89 000 KM. Na taj način ProSes je uspješno podržao u unapređenje usluga sestrinstva u zajednici.

Trenutno je u tijeku druga faza projekta koja se odvija u razdoblju od 2018-2021 godine, a u kojoj se planira dodatni rad na edukaciji medicinskih sestara/tehničara u zajednici te donacija dodatne opreme u svrhu olakšanja svakodnevnih aktivnosti vezanih uz patronažni rad.