U SUSRET MEĐUNARODNOM DANU STARIJIH OSOBA

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba datira od 14. prosinca 1990. odlukom i Rezolucijom 45/106 Glavne Skupštine Ujedinjenih naroda. Tema Međunarodnog dana starijih osoba usmjerava provedbu nacionalnih strategijskih programa u domeni aktivnog zdravog starenja. Aktivno zdravo starenje obuhvaća unaprjeđenje i očuvanje zdravlja, funkcionalne sposobnosti i kvalitete života starijih osoba te podrazumijeva aktivno sudjelovanje i sigurnost starijih osoba u zajednici u kojoj žive.

Povodom nadolazećeg datuma kada obilježavamo ovaj dan, danas je ravnatelj Doma zdravlja Mostar, Mario Kordić primio gospođe Bošku Ćavar i Marianu Kecman-Raspudić te su razgovarali o brizi i skrbi starijih i nemoćnih osoba.

Dom zdravlja Mostar na čelu sa ravnateljem Mariom Kordićem već provodi strategiju pojačane brige o najranjivijoj populaciji uključujući i akcentirajući skrb i zdravstvenu njegu starijih i iznemoglih osoba. Empatija koju naša ustanova pruža ovakvim osobama se reflektira kroz sve naše segmente poslovanja, pružanja usluga, kao i naše djelatnike koji imaju posebnu sposobnost razumijevanja ove vrste brige, njege i skrbi u skladu s glavnim kodeksima poziva kojeg obavljaju.

Starije i iznemogle osobe su u fokusu pružanja zdravstvene skrbi te se na tom dijelu kontinuirano radi, a svakako da se taj dio još uvijek može i treba unaprijediti što nam je imperativ. Osim brige kroz primarnu zdravstvenu zaštitu, starijim i iznemoglim osobama treba osigurati adekvatan i prihvatljiv hospicij kako bi se sve ono što smo do sada uradili i unaprijedili dodatno učvrstilo i kako bi ova briga bila potpuna.